1. Crearea de noi soiuri de măr, cireș și prun cu rezistentă genetică la boli și dăunatori, productivitate ridicată, fructe de calitate superioară, vigoare redusă și epoci diferite de maturare

Activitatea laboratorului de Ameliorare din cadrul SCDP Bistrița s-a axat pe crearea de noi soiuri la speciile pomicole predominante în arealul de cultură al Transilvaniei, având ca obiectiv principal o specie semințoasă (mărul) și două specii sâmburoase (cireșul și prunul). În plan secundar, au fost vizate și speciile păr și vișin. Până în prezent, au fost obținute 35 de soiuri: 10 de măr, 1 de păr, 12 de prun și 12 de cireș.

         SOIURI DE MĂR CREATE LA SCDP BISTRIȚA: 10

Auriu de Bistrița (1991)

Aura (1999)

Salva (1999)

Starkprim (2000)

Ionaprim (2000)

Bistrițean (2002)

Goldprim (2003)

Dany (2004)

Doina (2004)

Alex (2004)

   SOIURI DE PĂR CREATE LA SCDP BISTRIȚA: 1

Aromata de Bistrița

    SOIURI DE PRUN CREATE LA SCDP BISTRIȚA: 12

Delia (2002)

Iulia (2002)

Ivan (2003)

Jubileu 50 (2003)

Dani (2004)

Doina (2004)

Geta (2004)

Matilda (2004)

Elena (2005)

Romaner (2005)

Zamfira (2005)

Zandra (2025)

    

  SOIURI DE CIREȘ CREATE LA SCDP BISTRIȚA: 12

Uriașe de Bistrița (1967)

Negre de Bistrița (1968)

Jubileu 30 (1978)

Timpurii de Bistrița (1978)

Roșii de Bistrița (1978)

Rubin (1980)

Iva (1994)

Roze (1994)

Someșan (1994)

Ana (1999)

Gloria (2009)

Ivona (2009)

 

Creare de noi genotipuri la specia măr.

Din anul 2019, activitatea de creare de noi soiuri la specia măr s-a desfășurat printr-o abordare modernă, aliniată tendințelor internaționale din cercetarea de profil. Astfel, a fost implementată selecția asistată de markeri moleculari (MAS – Marker Assisted Selection) pentru identificarea rezistenței la rapăn conferite de gena Rvi6/Vf, extinsă ulterior (începând cu anul 2025) și la alte gene de rezistență, precum Rvi2/Vh2 și Rvi5/Vm. Această strategie permite, pe de o parte, reducerea considerabilă a duratei ciclului de selecție, iar pe de altă parte, diminuarea costurilor de întreținere a plantelor descendente. În prezent, activitatea de ameliorare la specia măr s-a concretizat prin înființarea unui lot de aproximativ 500 de hibrizi.