AURIU DE BISTRIŢA

Sinonime : BN 5/37

Origine : obtint la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita din incrucisarea soiurilor Golden delicious x Parmain d’or, omologat in anul 1991.

Autori : I. Ivan, N. Minoiu, T. Palaghianu

Fructul

Mărime: mare (170 - 200 g).

Formă: sferică, simetrică, caliciu mare, deschis, cavitate pedunculară largă.

Epidermă: culoare de fond galben – aurie, iar cea de acoperire roz pe partea însorită.

Peduncul: lung, de grosime medie.

Casa seminală: mare.

Pulpa: galbenă, fermă, suculentă, dulce, fin acidulată,

cu aromă plăcută şi gust foarte bun.

Epoca de coacere: mijlocie, prima decadă a lunii septembrie.

Perioada de păstrare: în condiţii de depozit până în luna ianuarie.

Pomul

● pomul este semivi

 

guros până la viguros, cu ramuri de schelet solide; lăstarul de un an este gros cu multe lenticele; rodeşte predominant pe ramuri de rod

scurte şi mijlocii.

● tolerant la atacul de Venturia inaequalis şi Podosphaera leucotricha.

● înfloreşte târziu şi se polenizează cu soiurile: Florina, Jonathan, Golden Delicious.

Producţie şi utilizare

Este un soi productiv, realizând 20 t/ha în anul X de la plantare.

Caractere agronomice: se recomandă pentru livezi intensive, altoit pe portaltoii M26 şi MM 106.

Utilizare: măr de calitate foarte bună, destinat consumului în stare proaspătă.