DELIA

Sinonime: BN 6 / 283

Origin : obţinut prin încrucişare intre Vânăt de Italia x Anna Spath la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, omologat în anul 2002.

Autori : I. Ivan, Raveca Balaci, N. Minoiu

Fructul

Mărime: mijlocie (28 - 33 g).

Formă: ovoidală, aproape regulată.

Epidermă: mijlociu de groasă, de culoare albastră, acoperită cu pruină.

Peduncul: scurt şi de grosime medie.

Pulpa: de culoare galbenă, mijlociu de fermă şi de suculentă, fibroasă, cu gust, dulce, foarte bun; conţine în medie 22,8% S.U totală, 12,9 % glucide solubile, 0,60 % aciditate, 6,55 mg/100 gr. vitamina C.

Sâmbure : mic (3,9% din greutatea fructului) şi neaderent.

Epoca de coacere: prima decadă a lunii septembrie.

Pomul

● pomul este semiviguros, cu coroana piramidală şi ramuri de schelet garnisite cu formaţiuni de rod scurte; lăstarul de un an este de grosime mijlocie, de

culoare verde, cu nuanţă verde-violacee pe partea însorită; frunza este eliptică, cu vârful ascuţit şi baza în „U”; florile sunt mici cu petale alb-verzui.

● prezintă sensibilitate la PPV pe fruct şi toleranţă la Monilinia laxa.

● înflorire timpurie şi este parţial autofertil. Polenizatori: Silvia, Renclod Althan, Anna Spath, Stanley.

Producţie şi utilizare

Caractere agronomice: se recomandă pentru livezi intensive, în asociaţie cu soiurile polenizatoare

recomandate, în vederea asigurării fructificării.

Utilizare: fructe de calitate, destinate consumului în stare proaspătă şi deshidratării.