Măr PF Bistriţa 50

Sinonime: nu are

Origine: Selecţie locală

A utor: Ioachim Bodi (1970)

Răspândire: În România

Vigoarea proprie: mare

Aspectul semincerului: Pomul este de talie mare, înălţimea medie de 8-9 m, trunchiul drept, cu scoarţa brun-roşietică, care se exfoliează mai târziu în plăci lungi, înguste şi neregulate.Coroana la început sferică alungită, devenind mai târziu sferică, turtită, largă, potrivit de deasă, la 50 de ani poate atinge 10-11 m în diametru.

Rezistenţa la factorii de mediu: Este un soi rustic, pomii sunt viguroşi, rezistenţi la ger, boli şi dăunători, însă este sensibil la excesul de umiditate din sol.

Sistemul radicular al puieţilor:  foarte bine dezvoltat şi puternic fixat în pământ.

Compatibilitatea cu soiuri în pepinieră şi livadă:

Afinitate foarte bună pentru soiurile raionate de măr.

Influenţa asupra vigorii şi productivităţii soiurilor în livadă:

In livadă , portaltoiul PF Bistrita 50 asigură soiurilor raionate creşteri medii privind grosimea trunchiului, a ramurilor anuale, înălţimii pomilor apropiate celor altoiţi pe măr pădureţ.

Drajonatul în livadă:

Nu drajonează în livadă.

Calităţile portaltoiului:

Ca portaltoi, imprimă soiurilor altoite productivitate mare. Materialul săditor obţinut este de calitate superioară atât în şcoala de puieţi cât şi în şcoala de pomi. Pomii sunt longevivi.

Recomandări: Se recomanda în producţie pentru soiurile de măr raionate în cazul livezilor de tip clasic şi pentru soiurile de creştere slabă pentru livezile intensive.